iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Aktualizováno - Soutěž tříčlenných hlídek O Štít Jaroslava Foglara - Jestřába ve Sluneční zátoce

12.6.2020 13:13
Autor: Menhart, Počet přečtení: 1951

AKTUALIZOVÁNO: SPJF připravilo na tradiční setkání foglarovců soutěž 3 členných hlídek ve Sluneční zátoce - tábořišti oddílu Hoši od Bobří řeky spisovatele a vůdce Jaroslava Foglara - Jestřába.

Kategorie jsou dvě: dětská (2 děti + 1 dospělák starší 16 let nebo 3 děti) a dospělácká (3 starší 16 let).
V každé kategorii vítězové obdrží knihy od Skautské nadace Jaroslava Foglara - SNJF. Všichni soutěžící obdrží pamětní list. Každý soutěžící smí soutěžit pouze v 1 hlídce.


Jednotlivé úkoly jsou plněny na stanovištích zakreslených v plánku Zátoky. U každého stanoviště se měří čas na splnění úkolu a za chyby či nesplnění se přidávají trestné minuty. Čas přesunu mezi stanovišti se neměří. Některé úkoly jsou samoobslužné.

Na každém stanovišti smí být pouze určitý počet hlídek podle pokynů vedoucího kontroly. Stanoviště jsou otevřena pouze určitý čas a v tomto časovém limitu je musí každá hlídka absolvovat.

Do startovací listiny rozhodčí zapíší na každém stanovišti trestné minuty za nesplněné úkoly a někde také dosažený čas. Hraje se bez pomůcek, zápisníků, příruček, mobilů a internetu...- všechno z hlavy.

 


Soutěžit se bude v těchto oblastech:

01 uzlování 
     - základní šestka na 4 uzlovačkách. Soutěžící se střídají po sobě a každý uváže 1 uzel.

Uvažte na 4 uzlovačkách během 5 minut 6 základních uzlů: lodní smyčka na vysoký kůl nebo do kruhu, škotová spojka, ambulanční spojka, rybářská spojka, zkracovací uzel, dračí smyčka kolem části těla (pas, stehno…). Můžete vázat všichni dohromady, ale každý musí uvázat 2 uzle. Čas se stopne v okamžiku, kdy jsou 4 uzlovačky mezi kůlem (kruhem) a člověkem svázáno v jeden kus obsahující 6 určených uzlů.Za neuvázání nebo chybné uvázání každého uzlu je jedna trestná minuta. Měří se i čas vázání.

 

02 morseovka 
     - vyluštění zprávy všichni dohromady.

Vyluštěte během 3 minut tuto zprávu a zapište do startovací listiny. Za chybné písmeno nebo znak je 10 trestných vteřin. Měří se i čas luštění.

| | * * * - | * * | - |...

 

03 azimuťák
     - na malém místě s buzolou a metrem všichni dohromady.

Vyluštěte během 5 minut tuto zprávu a zapište do startovací listiny.  Pořadí písmen udává azimutový pořad. Za chybné písmeno nebo znak je 30 trestných vteřin. Měří se i čas luštění.

Tímto azimutovým kobercem hravě vykolíkujeme azimuTák pro každou hlídku jiný. Podrobněji zde.

Mezi kolíky se vzdálenost odměřuje metrem a úhel busolou. každý kolík nese svoje písmeno, které se postupně zapisuje do tabulky. Již prezentováno zde.

 

04 bobřík míření
     - z 50 hodů 40 zásahů všichni dohromady.  Soutěžící se střídají po sobě po 10 hodech.

Během 5 minut z 50 hodů se trefte alespoň 40x do čtverce 1x1 m ze vzdálenosti 7,5 m (10 kroků). Každý člen hlídky musí házat alespoň 10x. Za každý hod mimo terč je 10 trestných sekund. Při splnění 40 zásahů se vám 1 trestná minuta na tomto úkolu vymazává. Měří se čas házení.

 

05 vyjímání ježka z klece
     - každý z hlídky do 3 minut.

Během 3 minut každý vyjměte svého ježka z klece a pak jej následně během 1 minuty vraťte zpět do klece. Za nesplnění (nevyjmutí v časovém limitu) jsou 2 trestné minuty. Zapisuje se čas vyjmutí posledního člena hlídky a trestné minuty za nesplnění.

 

06 střelba z praku
     - každý se musí 4. ránou trefit.

Rozhodčí a jeden člen hlídky drží prak. 2. člen hlídky střílí a 3. člen sbírá míčky. Během 5 minut  každý střílí 4 střely do vzdáleného terče. Každá střela mimo je za 1 trestná minutu.

Dva drží prak a třetí z hlídky míří a střílí... Již prezentováno zde.

 

07 otázka z knihy Hoši od Bobří řeky
     - s knihou hledej odpověď v příslušné kapitole. Všichni dohromady.

Vylosujte si 1 otázku a odpovězte na ni během 3 minut. K dispozici budete mít knihu Hoši od Bobří řeky. Odpověď hledáte všichni najednou. Za nesplnění jsou 3 trestné minuty. Měří se čas splnění úkolu.

Již prezentováno zde.

 

08 kvíz
     - těžký foglarovský kvíz zvládnou jen ti opravdu dobří. Všichni dohromady.

Během 5 minut odpověz na 13 otázek.

 

09 přírodovědná stezka
     - 13 rostlin. Všichni dohromady.

Během 5 minut přidej správné číslo k názvům 13 rostlin. Rostliny jsou ukryty v okruhu 15 m. Měří se čas splnění úkolu. Za špatně propojení či nenalezený obrázek 30 trestných sekund.

 

10 luštění šifry
     - běžná šifra. Všichni dohromady.

Během 3 minut vyluštěte šifru. Za každou chybu je 10 trestných vteřin. Měří se čas splnění úkolu.

 

11 kimovka
     - zapamatuj si 13 předmětů. Všichni dohromady.

Během minutového sledování 13 předmětů si zapamatujte co nejvíce předmětů. Pak udělejte každý 13 dřepů a společně zapíšte během 3 minut, kolik předmětů si pamatujete. Za chybně zapsaný předmět je 1 trestná minuta.

 

12 mapové značky
     - podle mapy KČT poznej mapové značky. Všichni dohromady.

- podle mapového klíče KČT zapište písmeno správné odpovědi k číslu ve startovním listu. Luštíte společně. Za každou chybu je 20 trestných vteřin. Měří se čas splnění úkolu.


Zde se sečtou všechny trestné body a určí se průběžné pořadí. Poslední 13. úkol budou hlídky plnit najednou před ostatními diváky v Zátoce. Poslední úkol může zamíchat konečným pořadím.


13 chytí Rodrigo klíč
     - jen jeden je Rodrigo...

Vrhač stojí zády k Rodrigovi, který je za 10 metrů vzdálenou čárou (vězení). Přes hlavu hází vrhač klíč, který Rodrigo (zbylí členové hlídky musí chytit). Tři žluté střely (míčky) jsou zkušební během 1 minuty, červený míček(střela) je klíč a musí být hozen na povel rozhodčího.Za nechycení klíče je 5 trestných minut.Tento 13. úkol budou hlídky plnit těsně před vyhlášením výsledků, kdy už bude známo průběžné pořadí. Úkol bude plnit vždy několik hlídek souběžně podle dosažených časů od zadních pozic (nejvíce trestných minut).Pokud nechytí Rodrigo klíč, může nejlepší hlídka v průběžném pořadí být předstižena jinou hlídkou, kde Rodrigo klíč chytí.



Soutěž O Štít Jaroslava Foglara - Jestřába by se měla konat každoročně při setkání SPJF ve Sluneční zátoce.

Informace o Štítu Jaroslava Foglara - Jestřába naleznete níže v diskuzi pod značkou Štít JF-J.

!!! Tento zápis se bude postupně před akcí aktualizovat o další informace. !!!


Foto: Skautský archiv, SPJF

Vytvořil 11. června 2020 v 15:46:10 Menhart. Upravováno 12x, naposledy 31. července 2020 ve 13:25:35, Menhart


Diskuze ke článku

18. června 2020, 22:10
Menhart (administrátor)

Diplom k soutěži v Zátoce

Diplom pro každého účastníka soutěže v dětské i dospělácké kategorii bude tvrdý karton o rozměru A5, .

Stejně jako účastnické vlaječky pro táborníky, bude i diplom přesně na počet účastníků (i těch, co to třeba nestihnout dokončit).

Zátoka volá...

18. června 2020, 17:04
Menhart

Štít JF-J

Před Listopadem se některé oddíly scházely a soutěžily třeba "O štít táborníka..." atd.
Byla velká dřevěná placka s nápisem a příslušným obrázkem - někdy byla i vyřezávaná. Něco podobného visí v klubovně SPJF k nějakému výročí tohoto spolku.

Tento štít putoval mezi vítězi, kteří ho po roce předali dál, ale nechali na něm přivázanou svoji malou dřevěnou malovanou placku s názvem vítězného oddílu a rokem.
Každý rok přibývala nějaká placka buď nového oddílu nebo při obhájení vítězství toho stejného.

Časem se placky musely navazovat na delší kůži a tvořily 2., 3. řadu vítězů.
Byl to opravdu štít vítězů a důstojná trofej ze soutěže (byť putovní).

Protože předpokládáme, že soutěž bude každoročně, tak jsme to již letos nazvali "O Štít Jaroslava Foglara - Jestřába" a vítězi štít předáme později.

Tolik na vysvětlenou ke šťítu.
18. června 2020, 15:16
Ježek

Štít

Jasné, všichni máme štít. Aj někteří aj čistý. A o ten foglarův se teď bude zápasil.
18. června 2020, 12:11
Čáp (administrátor)

Jaroslav Foglar měl štít?

Vložení nového komentáře
*
*
*