iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

REPORTÁŽ: "K pramenům neznámé řeky" v Naloučanech

Chceš přispívat na eStopu a sám/sama psát další články?
Nejprve se zaregistruj a pak nás kontaktuj buď v zóně iKlubovna, nebo e-mailem!

29.6.2023 18:50
Autor: Rolf, Počet přečtení: 473

Obrázek ke článku REPORTÁŽ: Do Naloučan na Třebíčsku se v závěru měsíce května sjeli dívky, hoši i vedoucí, aby si nenechali uniknout jarní sraz, jenž nesl název „Proti proudu neznámé řeky“. Děj zavedl účastníky do Jižní Ameriky, kde se coby jako novináři, vydali pátrat do divočiny v okolí řeky Orinoko, stejně jako hrdinové komiksu Jaroslava Foglara, na jehož motivy se víkendové setkání odehrálo.

Magazín Meteor přinesl senzační zprávu! Francouzský redaktor Henry Dupont a jeho tým se vydali do neprozkoumaných končin Venezuely, aby odkryli bílá místa na mapě a přinesli z této lokality jedinečnou reportáž. Na vědeckou expedici se však bylo třeba bedlivě připravit, jelikož  povodí veletoku Orinoko skýtalo plno překážek a nebezpečí. Nástrahy divoké řeky, tropické nemoci, nevyzpytatelní domorodci či divoká zvířata. Kdo se odvážil vydat odhalit taje Jižní Ameriky a vydat se až k pramenům neznámé řeky?

naloučany 15

Do velké výzvy se zapojilo pět novinářských deníků z těch nejproslulejších redakcí v Evropě a Americe! Byli tu Britové z Daily telegraph, Italové z nejčtenějšího deníku Apeninského poloostrova Gazetta della Serra, nechyběli Španělé a věhlasné noviny El Mundo, ze severu se přidalo Švédové z redakce Svenska Dagbladet a v neposlední řadě si příležitost nemohl nechat uniknout také New York Times zastupující USA. Mladá fronta DNES nakonec chyběla…

Pravou jihoamerickou atmosféru nám v pátek večer připravil na základně Halahoje Čáp, jehož promítací stroj nás zavedl do tajů Venezuely, brazilského pohraničí a také na ostrovy Trinidad a Tobago. Dobrodružství, které tam zažil před 12 lety líčil tak barvitě, že by v promítací místnosti bylo slyšet spadnou špendlík, jak měli všichni zatajený dech. 

Již druhý den ráno čekaly soutěžní novinářské týmy nelehké zkoušky, které je měli naučit dovednosti, bez kterých by se v nevyzpytatelných končinách řeky Orinoko těžko obešli. Na pěti různých stanovištích tak museli všichni plnit test kuchaře, přírodovědce, technika, zdravotníka a také radisty. 

NL1První účastníci z Vyškova na Moravě již přijíždějí motoráčkem do Naloučan

nl2Kostelík v Naloučanech patří neodmyslitelně k základně KG Halahoj

nl3Čápova přednáška o jeho cestě do Venezuely byla beznadějně vyprodána

nl4Zkouška kuchaře patřila mezi nejtěžší, poznat chuť masa z anakondy mňamozní

nl5Ochutnat maso z největšího hada na světě chtěl prostě každý jedinec...

nl6Soki vyhlašuje průběžné pořadí, pro některé to byla nemilosrdná skutečnost! 

n7Celá Velká Británie věřila své redakci Daily telegraph, ovšem na 1. místo to nestačilo.

nl8Ze Severní Ameriky se do džungle vydal novinářský tým New York Times

nl9Nenápadný tým Švédska reprezentoval deník Svenska Dagbladet

nl10Pro novináře z Itálie a deníku Gazetta della Serra bylo Orinoko úspěšnou štací

nl11

Známý španělský plátek El Mundo si ve venezuleských bažinách přímo liboval

Po obědě se celý peloton vydal proti proudu divoké a rozbouřené říčky Jasinky, kde cesta přes 17 brodů nebyla rozhodně procházkou růžovým sadem. Po překonání nebezpečné džungle již se šlo do finále, kdy po vyluštění šifry směřovali novinářské týmy hledat staré hradby v obci Jasenice, následně starý zapomenutý kostelík, aby samotným cílem nebylo nic jiného, než hluboká a tmavá Jezevčí jeskyně, které Jihoameričané říkají „Jaguáří doupě“! Jak dopadlo nakonec celkové bodování a pořadí?

1. místo ŠPANĚLSKO a ITÁLIE 38 bodů

3. místo ŠVÉDSKO 33 bodů

4. místo USA 29 bodů

5. místo VELKÁ BRITÁNIE 26 bodů


nl13

Po návratu ještě program pokračoval opékáním uzenin od mistra uzenáře, ně každý si však všiml, že pokrm  vypadající jako klasické české špekáčky, byla ve skutečnosti naporcovaná anakonda amazonská!

Na závěr proběhla ještě desková hra, ve které mohly skupinky zúročit své body ze celého dne a postupovali po mapě Jižní Ameriky z Ohňové země přes mnoho překážek až do Venezuely k pramenům neznámé řeky Orinoko. Rád bych poděkoval Přemovi, Láďovi, Turloghovi, Sokimu, Čápovi, Romainovi, Žluťáskovi a Barče za pomoc s přípravami a organizací.

nl14Již nyní si do svých diářů a kalendářů můžete zapsat termín 20.- 22. října 2023, kdy se bude konat další stínadelský sraz a to nyní v Olomouckém kraji v Lipníku nad Bečvou.  Akce je určena stopařům, členům klubů, oddílů a táborů Bobří stopy. Bližší informace přineseme v závěru letních dnů.

Kontakt na pořadatele akce na emailu radim.kejik@spjf.cz (Rolf) 

Vytvořil 29. června 2023 v 18:52:00 Rolf. Upravováno 1x, naposledy 29. června 2023 v 19:08:40, Rolf


Diskuze ke článku

Vložení nového komentáře
*
*
*