iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Rychlé šípy slaví 80. narozeniny. Zkuste místo dortu panádlovou polévku.

21.2.2000 20:31
Autor: Menhart, Počet přečtení: 2945

Nebýt Rychlých šípů a Jaroslava Foglara, tak možná ani panádlovku neznáte. Právě Šípáci ji proslavili jako něco velice odporného. Je to ale věc názoru a třeba vám polévka zachutná. 
Ostatně i Štětináčovy krysy nejsou všem odporné. Nebojte se a s odvahou a s chtí do toho.

Jindra se rozesmál: "Nějak se mu k tobě nechce, Rychlonožko - co to má znamenat?"

  A Červenáček jízlivě dodal: "No asi to, že Rychlonožka pro Kuliferdu není pán, tak proč by k němu dělal hop!!?"

Rychlonožka si přestál všímat Kuliferdy a obrátil se k posměváčkům. "Copak o to, to já pán jsem!" odmítl sebevědomě Červenáčkovy pochybnosti, "ale Kuliferda je neinteligentní zvíře a neví zkrátka, co hop k pánovi znamená! A jak by to taky mohl vědět, když bydlí většinou vždycky jen u vás dvou!? Co u vás moudrého může pochytit?"

Červenáček s Jindrou se však smáli ještě víc a Jindra v chechtotu kuckal: "No - ale panádlovou polívkou ho nekrmíme jako ty, když je u tebe!!" V klubu bylo totiž zvykem, že Kuliferda byl stejně jako kdysi Bublína střídavě u jednoho z chlapců "na stravu i na byt", aby si zvykl na všechny stejně - a také aby rodiče hochů příliš na Kuliferdu nehudrovali.

Zmíněná panádlová polévka bylo pomyslné jídlo, o kterém nikdo sice nevěděl, z čeho se vaří a jak chutná, ale každý si pod tím názvem představoval něco velmi odporného, nechutného, co se prostě nedá jíst - a nejvíce ji škádlili Rychlonožku. Jindra tvrdil, že se polévka vaří z plesnivých chlebových kůrek, ale nevěděl to jistě...

 
 
Panádlová polévka zavoněla foglarovcům třeba na vernisáži výstavy již 65. výročí Rychlých šípů v roce 2003 v Praze. Dva roky před tím přinesl foglarovský server Bohoušek.cz informace o této polévce a její stručnou historii. Recept na panádlovou polévku publikoval také časopis Svět ženy v roce 2011.  Recept přináší i server Vaření.cz. Jako typické české jídlo udává polévku (v angličtině) také server Quora.com. Diskuze o vzniku pojmenování polévky se vedly na Poradte.cz.
     Tak se někam podívejte a vyberte si recept, který vám bude vyhovovat.
 
A jak dopadne panádlová polévka u vás?
Zkusíte si ji uvařit a i když se panádlová polévka se vyskytuje v souvislosti s Rychlými šípy jako pověstně nechutná strava, tak si ji v dalších letech doma občas uvaříte a bude vám chutnat ještě více, když už jste zjistili, že Rychlé šípy před ní měly děsnou hrůzu.
Zkuste si ji uvařit - Rychlé šípy mají 80. narozeniny, tak si všichni pěkně pochutnejte...
 

Text: (c) Jaroslav Foglar, dědicové - SNJF.cz
Úryvek z knihy Tyjemství velkého Vonta, kapitola 1.
Vytvořil 21. února 2018 ve 20:40:17 Menhart. Upravováno 1x, naposledy 23. dubna 2018 v 07:16:21, Menhart


Diskuze ke článku

Vložení nového komentáře
*
*
*