iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Čtrnácté setkání ve Sluneční zátoce 20. 6. aneb Foglarovci sobě

14.6.2015 21:33
Autor: Alpín, Počet přečtení: 2316

Dvacáté páté výročí založení Sdružení přátel Jaroslava Foglara, ale také devadesát let od prvního letního skautského tábora vedeného u Sluneční zátoky roku 1925 Jaroslavem Foglarem – Jestřábem, to jsou dva hlavní motivy letošního tradičního setkání foglarovců ve Sluneční zátoce u Ledče nad Sázavou v sobotu 20. 6. 2015.

Tím třetím – trvalým důvodem, pro který SPJF v roce 2002, tedy v roce nedožitých 95. narozenin Jaroslava Foglara uspořádalo první setkání, je právě připomínka Jestřábových narozenin (6. 7. 1907). Své prázdninové narozeniny byl nucen coby oddílový a táborový vedoucí prožít vždy na táboře s pražskou Dvojkou – nejinak tomu bylo právě i ve Sluneční zátoce.

S právem změny programu na příchozí čeká divadlo, fotbal, výstavka, různé sběratelské a pamětní materiály, publikace, charita, setkání s osobnostmi, písničky, vyprávění, tradiční společné foto u pamětního kamene a tak dále – zkrátka "Foglarovci sobě":

Od zhruba 9. hodiny ranní se postupně začnou objevovat stolečky s řadou tradičních i nových materiálů:

Letošní účastnický pamětní list, nové kartičky, Bobří stopy, pohlednice a další materiály SPJF (viz http://obchod.spjf.cz - nabídka na místě samozřejmě bude jen neúplná). Nezávislí foglarovci nabídnou nejen nejnovější zpravodaj (viz www.bohousek.cz - Vyšel 5 sborník nezávislých foglarovců), ale také poslední výtisky makety zakázaného válečného čísla Mladého hlasatele (viz www.bohousek.cz - Vyslo zakazane cislo mladeho hlasatele). Ve velmi omezeném množství se k zájemcům dostane foglarovská stolní společenská hra Cesta do Sluneční zátoky vydaná v roce 2009 k 75. výročí prvního vydání legendárního příběhu Jaroslava Foglara Hoši od Bobří řeky (viz www.bohousek.cz  -  Foglarovská hra - Cesta do Sluneční zátoky bude představena na setkáníi ve Sluneční zátoce). Nabídnuta bude novinka vonící ještě tiskařskými barvami – sedmý svazek edice Klasické komiksy Marko Čermáka obsahující seriály Družina Čápů, Psáno na březové kůře, T. O. Sedmdesátka a Tábor ve Žlutých skalách.

Se svými materiály jsou tradičně očekáváni např. Václav Nosek – Windy, Ivan Vápenka či Slavomil Janov. Nebudou chybět ani tiskové materiály Old boys foglarovců.

V 11 hodin přivítáme Nezávislé podšafranické divadlo, které exkluzivně ve Sluneční zátoce uvede své divadelní představení Čigoligo Jestřábe aneb Motýl ve tváři! (viz www.bohousek.cz - Divadelni predstaveni: Čigoligo Jestrabe aneb motyl ve tvari na setkani foglarovcu ve Slunecni zatoce.)

Autorská hra Jany Frankové a Miloše Doležela je sledem obrazů ze života a díla Jaroslava Foglara. Komické se tu protíná s vážným, známé s nečekaným: odhalování pomníku, dětské prožitky, návraty postav ze Stínadel, válečná historka z Ledče či objev Sluneční zátoky, Foglar jako chlapec, Foglar pedagog, Foglar vůdce i Foglar milenec.
Představení pod širou oblohou začne u obelisku (doba začátku je vstřícná vůči těm účastníkům, kteří se do Sluneční zátoky dopravují vlakem jak ze směru od Prahy, tak od Brna, s přestupem na lokálku a výstupem ve Vilémovicích), trvá hodinu a čtvrt, vstupné bude dobrovolné v doporučené výši 50 Kč (pokrytí pouze cestovních nákladů divadla) a každý platící obdrží speciální vstupenku trvalé hodnoty v netradiční podobě placky – buttonu.

Vzhledem k venkovnímu představení se v případě nepříznivého počasí hra nemusí uskutečnit. V případě intenzivního slunečního svitu je nutno upozornit, že prostor pro diváky není ve stínu.
Sezení není zajišťováno, každý sedí podle svého a na svém.
Přijďte oslavit začátek léta a nenechte si ujít ojedinělý zážitek setkání s Jestřábem v proudu času, v životě v poklusu - poprvé v legendární Sluneční zátoce!

Přibližně od 12.20 - po divadelním představení – se u obelisku odehraje tradiční blok proslovů, pozdravů, informací, písniček a hromadného společného fotografování.

Od 13.13 vypukne exhibiční fotbalové utkání mezi Rapidem a Čechií, které se před mnoha desítkami let odehrálo v jednom z komiksových dílů Rychlých šípů.

Kdo by neznal příhodu, ve které se Rychlošípáci sázejí, zdali vyhraje Rapid nebo Čechie? A když pak Rychlonožkův favorit utrží na hřišti prohru, musí jít do školy s nalepeným plnovousem...

V samotném zápase nastoupí proti sobě dva pěti-šesti členné týmy. Hrát se bude na sportovním hřišti (štěrkový povrch) kousek od hospody u Janoušků. Doba utkání 2x10 minut (popř. 2x15 minut).

V zápase vůbec nepůjde o to, kdo vyhraje, ale ba naopak o to, kdo prohraje!

Všichni příznivci si budou moci zakoupit los a vsadit na svůj tým. Ten, kdo vsadí na mužstvo, které prohraje, bude muset po zbytek dne nosit v Zátoce namalovaný či nalepený knír.

(Viz www.iklubovna.cz - Exhibiční fotbalové utkání Rapid Čechie 20. června Ve Sluneční zátoce)

Svoji účast přislíbili spolupracovníci SPJF – časopisu Bobří stopa a ilustrátoři foglarovských publikací a tiskovin Milan Teslevič a Jiří Filípek, kteří zájemcům např. do deníků či památníků namalují drobnou kresbu, podepíší publikaci...

Očekáván je kromě jiných kupříkladu Vladimír Pechar – Pluto, autor pamětního obelisku ve Sluneční zátoce, řady foglarovských odznaků a plaket.

Svoji přítomnost nevyloučil Jindřich Hojer. ... ... ...

V průběhu setkání bude možné předat drobnou hračku pro akci pořádanou Pražskou pobočkou SPJF Vánoce Tondy Pírka, kdy v prosinci její zástupci předají hračky do Fakultní nemocnice v pražském Motole dětem, které v čase vánočním musí být v nemocnici. Ke každému dárečku přidá SPJF ještě časopis Bobří stopa.  (Viz www.bohousek.cz - Vánoce Tondy Pírka)

Na závěr jedno upozornění pro ty, kteří se do Sluneční zátoky dopravují autem. Na rozdíl od loňského roku se již může vozem bez jakéhokoliv (kromě rychlostního) omezení až k areálu Sluneční zátoka, neboť komunikace byla z cyklostezky převedena na cyklotrasu.

Vedle oficiálního programu je pokaždé ve Sluneční zátoce cenné setkání a popovídání foglarovců ze všech končin. - Přijedete letos i vy?!

Záznam nebyl nikdy upravován.


Diskuze ke článku

16. června 2015, 05:48
Jezek (administrátor)

Karel

Ano, tak takhle nějak si představuji pozvání na setkání do Sluneční zátoky! Oficiální.

15. června 2015, 12:53
Rolf (administrátor)

Rapid - Čechie

Stále nemáme plně obsazeny fotbalové sestavy - zájemci, kteří by se chtěli exhibičního utkání zúčastnit přímo na hřišti, nechť se hlásí u Rolfa. Konec hlášení!

15. června 2015, 10:33
Soki (administrátor)

25 let

Myslím, že to bude zároveň důstojná oslava 25. let SPJF. Už se moc těším se na setkání.

Vložení nového komentáře
*
*
*