iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Memoriál Jana Tleskače, zámečnického učně ve Stínadlech - 2018

19.11.2018 13:13
Autor: Menhart, Počet přečtení: 1692

Mistrovství ve vyjímání ježka z klece v roce 2018 proběhne 24. listopadu v Brně. Organizuje Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Akce je zařazena mezi akce pořádané k 80. výročí Rychlých šípů.

 
 

Organizátoři Foglarovských dnů v Brně zařadili Memoriál Jana Tleskače na sobotu 24. listopadu 2018. Zveme vás na toto Mistrovství ve vyjímání ježka z klece.

Historicky první soutěž tohoto typu pořádal časopis Mladý Hlasatel již v roce 1941. V letech 2001-2013 SPJF spolupořádalo 13 úspěšných ročníků Memoriálu Jana Tleskače. První  se konal v listopadu 2001 v Praze v Domě dětí a mládeže v Karlíně. Zajímavostí je, že se soutěžilo s dřevěným ježkem. Postupně se přešlo na kovové ježky a na dlouhá léta se tradičním místem této soutěže stal Emauzský klášter v Praze.

Soutěže se účastnili nejenom Češi, takže Memoriál byl též Mistrovstvím  světa ve vyjímání ježka z klece.

V roce 2016 se Memoriál uskutečnil v rámci Foglarovských dní 26. listopadu v Brně, v dalším roce pak proběhl v Základní škole Libčická v Praze Čimicích.

Širokko

Finalisté uplynulých dvou ročníků:

2016: Junioři:

  • Ludvík Hess                             6:48:00 minut
  • Jakub Ondruš                            (ježka nevyjmul v lepším čase)
  • Ondřej Sýkora                           (nezúčastnil se finále)

 Senioři

  • Jan Fiala ml.                             0:10:56 minut
  • Jan Fiala st.                                (ježka nevyjmul v lepším čase)
  • Jan Machálek                             (ježka nevyjmul v lepším čase)

http://www.iklubovna.cz/clanky/memorial-jana-tleskace-zamecnickeho-ucne-ve-stinadlech-zna-sve-viteze-3105

 

2017: Junioři:

  • Marie Anna Chaloupková  0:37:00 minut
  • Alexandr Dluhoš                       0:43:00
  • Marek Kovář                             0:44:00

Senioři

  • Jan Fiala st.                              0:14:00 minut
  • Jan Fiala ml.                              0:15:00
  • Martin Rosol                             1:20:00

http://www.iklubovna.cz/clanky/memorial-jana-tleskace-2017-ohlednuti-3372

 

V sobotu 24. listopadu 2018 v Brně tedy znovu proběhne akce, připomínající nejenom záhadného zámečnického učně ve Stínadlech, ale také slavné vontské hnutí a tajemství, které v legendárním hlavolamu s Janem Tleskačem ukryl i Jaroslav Foglar.

Soutěž je otevřená všem příchozím - tedy i nečlenům SPJF. Základní část (1. kolo) se koná v předsálí Valné hromady SPJF na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, Poříčí 9 od 9 do 14:15 hodin. Kvalifikace se mohou zúčastnit také soutěžící na dálku pomocí Facebooku, pokud pošlou svoje video do půlnoci pátku 23. 11. na adresu menhart@spjf.cz a budou dodrženy soutěžní podmínky (stopování pokusu, časový limit, typ ježka…).

Každý si v 1. kole může vyjmutí 3 x vyzkoušet, poté následují dva soutěžní pokusy.

Soutěží se ve dvou kategoriích junioři do 15 let a senioři nad 15 let. Tři nejlepší z každé kategorie postupují do finále, které se uskuteční jako součást slavnostní části Foglarovských dnů v hlavním sále v 15:15 hodin.

Časový limit v 1. kole pro vyjmutí ježka je 3 minuty. Za tu dobu musí soutěžící zapnout stopky, vyjmout ježka a stisknutím stopek stopnout čas, který rozhodčí zapíše.
Čas je v 1. kole uznaný pouze v případě, že se následně podaří ježka během 3 minut zase vrátit do klece. Toto vrácení ježka zpět do klece v tomto časovém limitu je nezbytné k uznání dosaženého času při vyjmutí. Čas vrácení se do výsledného času nezapočítává. Ve finále podmínka vrácení ježka do klece odpadá. Ve finále vyhrává ten, kdo vyjme ježka jako první. Ježek nesmí být vyjímáním poškozen. Na vyjmutí nesmí být použito násilí.

Soutěží se s kovovým ježkem z produkce originálních českých hlavolamů RADEMIC PUZZLES , který je velmi věrnou kopií stínadelského ježka v kleci. Principem se jedná o model Ježka Classic, podobou je ježek shodný s tím ze seriálu Záhada hlavolamu. S tímto typem ježka se soutěží již třetí ročník.

Startovné činí 10 Kč pro 2 soutěžní pokusy a účastníci obdrží stylový pamětní list. Pokud časové možnosti dovolí, lze si zakoupit startovné několikrát a rozšířit si tak soutěžní pokusy. Při účasti "na dálku" se startovné neplatí.


Pro finále je nutná fyzická účast 3 finalistů při počátku finále.

Vítěz každé kategorie obdrží putovní pohár.

Letošní memoriál je třetím v pořadí, který pořádáme. Bylo by dobré, kdyby se pro další ročníky našli jiní pořadatelé.

putovní pohár


Organizátor soutěže si vyhrazuje operativní změny v časech finále i 1. kola, případně i upřesnění pravidel. Sporné případy řeší rozhodčí bez možnosti odvolání.

 

Tajlór s Menhartem

 


Foto: ČT, z televizní seriálu Záhada hlavolamu, Rademic.cz, SPJF, Ilustrace Milan Teslevič, Zprávy TV Barrandov, 23. ledna 2018 (dostupné cca od 30. minuty)

 
Vytvořil 19. listopadu 2018 ve 13:03:43 Menhart. Záznam nebyl nikdy upravován.


Diskuze ke článku

Vložení nového komentáře
*
*
*