iKlubovnae-StopaSPJFe-ShopDlouhodobá hra pro kluby


, Registrovat
Přejít na menu

Téměř před šestnácti lety odletěl Jestřáb tam, kde nebe je vysoké a modré

28.1.2015 21:21
Autor: Rolf, Počet přečtení: 2336

prosteoff Pozvánka na bohoslužbu za Jaroslava Foglara - Jestřába v prostějovském kostele sv. Jana Nepomuckého.....

V sobotu 31. ledna, od 17:00, bude v prostějovském kostele sv. Jana Nepomuckého patřícího řádu Milosrdných bratří, sloužena mše svatá

za Jaroslava Foglara.

Ludmila Deutschová

Záznam nebyl nikdy upravován.


Diskuze ke článku

6. února 2015, 19:01
menh+rt

Ježku, Condore

Ježku, já ti dám Menyho. Počkej až tě potkám, to budeš mimo i ty. :-)
O zvonění nemá cenu diskutovat...

Condore, já to nemyslel, že je Mše svatá nějak bezvýznamná. Ale že to není nic neobvyklého, když se za někoho nechá odsloužit mše.
4. února 2015, 21:38
Condor

To Merhant...

Ahoj,
Mše svatá není nic výjmečného? Pro věřícího člověka je to jedna z velmi důležitějších věcí... Je to pouze názor věřícího, neberte mě jako rejpala, ale na tohle jsem opravdu reagovat musel.
4. února 2015, 18:19
Jezek (administrátor)

Meny

Koukám, že je Meny opět hrubě mimo. Na zvon se zvoní i na finančních burzách. Zvony ve Stínadlech jsou jedna obrovská kapitola, ale mše za Foglara?
Karel Kryl měl v loni dvé výročí. Skonu i narození. Že za něj sloužili mši, když sám byl velmi hluboce věřící, že ve svých textech o víře a Bohu zpíval, nevidím na tom cokoli divného.

No, nebudu to už rozebírat, nebo se opět stanu vyvrhelem. Možná, ještě větším než, když jsem ještě býval členem SPJF. Než mě ... to sem nepatří.

4. února 2015, 12:36
menhart

doplněk

Mše byla v kostele Sv. Jana Nepomuckého, který nevyzradil nic, co věděl! A hned máme spojení s knížkama JF...

Uznávám, že je to hodně kostrbaté spojení, ale to mívají i často mnohem větší akce - Movember s RŠ, Oslava výročí Bratrstva koč.pr. a vlastně skoro každá naše aktivita je takhle nějak násilně naroubována a podřízena tomu, čeho chceme dosáhnout...
4. února 2015, 12:30
Menhart

Mše svatá

Já byl na výročí úmrtí JF ve Střední Americe a v době připomínky PP SPJF na Olšanech jsem 1x bimbnul na kostelní věži na 250 let starý zvon. Každý tedy volíme formu vzpomínky sobě blízkou a dostupnou.

Proto rozumím Prostějovu i mši. Já na své bimbnutí logicky nikoho nezval, ale dělat mši, taky bych vás pozval. Ale já bych mši nedělal, i když proti ní nic nemám. V naší kultuře není mše za zemřelé nic vyjimečného.

Prostě mší chtěl jen někdo na Jestřába vzpomenout. Nehledejme v tom nějaký kult nebo Jestřábovu víru.
1. února 2015, 20:58
Čáp (administrátor)

Kouzlo je v tom, že dobře vydefinované ideologie (disponující paletou kultovních prvků) v soutěžích o uctívání až usurpování někoho či něčeho (nebo něčího odkazu) snadno vyhrávají. A to včetně té foglaristické. Jsi-li věřící, snadno můžeš zasadit osobu Jaroslava Foglara do předem připraveného rámce technik uctívání, avšak jako ateista nedisponuješ žádnou možností kromě obyčejné světské úcty (případně jako „foglarovec“ můžeš využít některé ze skromnějších a méně rozšířených kultovních prvků přímo foglarovských - třeba sešlost na Večeru světel). Všiml sis, Ježku, částečně podobného sporu o Ferdinanda Peroutku tento víkend?

1. února 2015, 19:55
Krizmen

Já smysl

této akce taky nechápu. Může mi to prosím někdo vysvětlit? A proč v Prostějově?
1. února 2015, 18:50
Jezek (administrátor)

fakt

To je fakt. Těžko odhadovat, jak by reagoval třeba i na deformaci či rozvíjení jeho díla dnes. I když - otázka víry je hodně spekulativní. Třeba i v souvislosti s teorií foglarisu jako druhu náboženství.

Asi to bude tím, že jsem sám ateista, a kdyby někdo chtěl za mě sloužit mši, tak by mi to vadilo.

1. února 2015, 10:21
noe@

Jestřáb a mše svatá...

Milý Ježku, jsou věci, kterým rozumět nemusíš a odsloužení mše za někoho, kdo už není mezi námi, k nim patří...
A jak to bylo s Jetřábovou vírou, to nevím a myslím si, že to byla jeho ryze soukromá věc...
30. ledna 2015, 14:35
Jezek (administrátor)

smysl

Bez urážky, ale zde mi hrubě uniká smysl! Snad tím chce někdo vyjádřit své sympatie? Ale nevím, zda se vůbec ve foglarových knihách jakkoli oběvuje církevní tematika.
Samozřejmě mimo ryze funkční reálie kostelů a zvonů ve stánadlech. No, ale sloužit mši za něokoho, kdo zdá se celý život byl ateista...?

Vložení nového komentáře
*
*
*