Úkol č. 8: Tati, tobě přeskočilo - William Saroyan
Vyberte atribut, podle kterého se bude vyhledávat:
ID ID stránky Titulek Úvod Text Tags Obrázek 1 Obrázek 2 Autor Datum vložení Datum publikování Zveřejnit Soukromý článek? Počet zobrazeníTahle malá knížka je k zamyšlení a možná je spíš pro starší z vás. Rozhodně ale brzy zjistíte, že je taky dost veselá. Jak by ne, když se v ní vaří autorská rýže nebo třeba špalát.
Celou knížečku tvoří spousta krátkých kapitol - zážitků a rozhovorů otce a syna. Setkáváme se s nimi v den Petrových (synových) desátých narozenin, kdy jde bydlet k tátovi domů. Rodiče se toiž rozvedli, ale jsou spolu docela zadobře a tráví s dětmi třeba společné Vánoce.
Petrův táta je autor, spisovatel, který se chystá napsat kuchařskou knihu a říká Petrovi, že i on jednou napíše román. A aby hleděl už na něm pracovat. Jak se pracuje na románu už od mala? Třeba tím, že se díváte na všechno kolem sebe, pozorujete a pamatujete si, tím, že pro vás nic není úplně obyčejné.
Žijí spolu docela chudě, ale jíst se dá levně a jezdit se může třeba na kole. Zato na zážitky, zábavu a nápady je jejich život bohatý hodně - stejně jako život každého, kdo se nebojí vidět svět kolem sebe trochu jako on sám, když mu bylo deset nebo ještě míň, a trochu jako spisovatel.
V jedné z kapitol Petr popisuje, jak táta vaří "autorskou rýži". Autorskou proto, že jsou oba autoři (kuchařské knihy, románu), ale podle mně taky proto, že když jste sami autoři jídla (a nevaříte ještě tak často), mnohem víc si ho pak užijete. Zkuste to!
Úkol:
Uvařte :) Je na vás, na co si troufnete, zda u toho bude třeba zapínat sporák, nebo bude stačit namazat chleba vlastní pomazánkou. Snažte se použít obvyklé potraviny, které máte doma, nebo je snadno koupíte a nezruinuje vás to (Petr s tátou vařili jen ze samých levných potravin). Klidně si nechte poradit od rodičů ohledně používání kuchyňských nástrojů. ale výběr a samotné zpracování receptu zvládněte co nejvíc sami. Nakrmte svým výtvorem aspoň jednoho dalšího člověka. Napište, jak se vám dařilo, co jste vařili a použili, jak chutnalo vám a ostatním. BUdeme rádi i za fotku. |
Odpovědi a fotky posílejte do zítřka 7:40 ráno na e-mail readme@spjf.cz. Nezapomeňte se podepsat přezdívkou, ať víme, komu přidělit body.
Ještě přidám úryvek, ale už vydávám úkol pozdě, takže až za chvíli :)
Plus otázka na vás - jak myslíte, že vzniklo slovo špalát? Pište klidně do komentářů :) (Body za to sice nebudou, ale můžete si procvičit svoji nápaditost.)
Diskuze ke článku
Číslo úkolu
Neboj, Vingle, maily nám netřídí žádný automat (zatím), takže bylo jasné, ke kterému úkolu mail patří. Víc lidí píše k úkolům jiná čísla :)
A co ten špalát - dobré nápady, Patty a Efox! V originále je špalát špagetový salát, další z levných autorských jídel :)
Dotaz!
jsem trouba a úkol osmý jsem označil za sedmičku mohly by jste se na to juknout dík Vinglšpalád
Já lád špenát- špalát( dobrý špenát)Špalát?
Tak třeba... Špatný salát?Večeře
Už se těším, až taky konečně dovařím tu autorskou rýži - v průběhu vaření sleduju mailovou schránku plnící se fotkami vašich výtvorů a nezbývá než smeknout :)
Drobek
Bohužel - mám špatnou paměť!A nezapomeňte
po sobě umýt nádobí :)
autorská buchta
včera jsem upekla autorskou buchtu z velmi levných vajíček, mouk, cukrů a olejů, nakrmila jsem s ní muže a prý to bylo dobré. příště zkusím něco se špalátem :-)